Formatges de cabra i d’ovella, de Can Pujol, a Vilassar de Dalt.

Captura de pantalla 2012-12-27 a las 00.44.47 Captura de pantalla 2012-12-27 a las 00.45.13 Captura de pantalla 2012-12-27 a las 00.44.13  Captura de pantalla 2012-12-27 a las 00.45.35

MONTCABRER

TIPUS : PASTA SEMI-TOVA

Zona de elaboració : A la muntanya del terme municipal de Vilassar de Dalt (serralada del Litoral), província de Barcelona.

Característiques i notes de cata: Forma cilíndrica, de cares planes. Escorça negre amb matisos grisos, definida i molt prima. Pasta tancada i lleugerament elàstica, de color blanc os, sense penetració de l’escorça i absència d’ulls. Olor mineral intensa, amb notes suaus de llet de cabra. Textura elàstica, i cohesionada, humida. El gust és suau amb una entrada lletosa i àcida, apareixent després les notes minerals, de sensacions netes i pronunciades. Apareix al final un gust d’anou combinada amb una aroma mineral, i una sensació de baixa intensitat de torrat, acabada amb una persistència llarga. En conjunt resulta un formatge personal, amb una aroma especial i marcadament mineral, i un pas en boca net i pronunciat.

-Gastronomia: Amb pans blancs, tipus baguette, galetes de blat, oli o carbó vegetal. S’acompanyarà bé de melmelada de maduixa, fruita fresca com el raïm, olivada verda i negra, dàtils o figues seques. Pel seu caràcter mineral combinarà bé amb complements dolços i fruits secs crus, com anous, festucs, ametlles, anous de macadamia o anous caramel·litzades.

-A la cuina: ideal en amanides fredes i tèbies, sobre fons vegetal, en cremes de pastanaga o carbassa, ratllat o gratinat sobre pasta, acompanyant endívies sol o en salsa, amb anxoves, salmó fumat o per elaborar flams o pastissos de formatge.

Temperatura de conservació estaria entre 2 i 6ºC

Temperatura de consum aconsellat, entre 17 i 19ºC

Llet pasteuritzada de cabra
Extracte Sec Total : 66,52%
Greix sobre extracte sec : 58,36%
Maduració mínima : 2 mesos
Caducitat : 1 any i onze mesos

ODRE

TIPUS : PASTA TOVA

Zona de elaboració: A la muntanya del terme municipal de Vilassar de Dalt (serralada del Litoral), província de Barcelona.

-Característiques i notes de cata: Forma cilíndrica, de cara superior lleugerament enfonsada. Escorça evolucionada, de pell florida blanca, regular i continua. Sota escorça bon grau de penetració, amb una textura liquada interessant definida pel grau de maduració. Al tall la pasta és compacte, densa, de color marfil. Olor humida, amb fenc i palla, bastant fresca, amb una intensitat alta. En boca combina les notes dolces inicials i lleugerament àcides, amb un gust pronunciat en els matisos més frescos, de mel i préssec. El postgust és característic, a fruit sec torrat, sempre amb un aroma present de fruita fresca (pinya). En conjunt s’allarga el seu record en boca, amb una persistència mitjana que el fa ser un formatge de caràcter.

-Gastronomia: Servir-lo sobre pa torrat, xapata o grisines, de blat o de cereals, fins i tot integrals. La fruita dolça contrastarà bé amb el formatge (pera, préssec, figues), les cireres o les maduixes, les mostardes italianes, o els fruits secs torrats. Com en el Petit Odre, el cava pot ser una bona opció, àcid i amb el carbònic pronunciat, els vins blancs amb criança i curta maduració, de varietals Riesling o Moscatell, o vins negres poc tànics, amb fruita vermella i madura, de varietals Merlot o Pinot Noir.

-A la cuina: igual que el seu germà petit fon bé a baixa temperatura, i serà ideal sobre verdura escalivada o verda per potenciar-ne el gust, un polsim de mel, en cremes de carbassa o carbassó (sense escorça), o sol acompanyat de la mustarda i un pa de cereals.

Temperatura de conservació estaria entre 2 i 4ºC
Temperatura de consum aconsellada, entre 18 i 20º

Llet pasteuritzada de ovella
Extracte Sec Total : 48,70
Greix sobre extracte sec : 60,51%
Maduració mínima : 1 mes
Caducitat : 4 mesos

RESERVA

formatge-1TIPUS : PASTA PREMSADA

Zona de elaboració : A la muntanya del terme municipal de Vilassar de Dalt (serralada del Litoral), província de Barcelona.

-Característiques i notes de cata: Forma cilíndrica característica, de cares planes i lleugerament convexes als laterals, amb arestes arrodonides. Escorça amarronada, amb matisos grisos. Olor particular, amb records de regalèssia a l’exterior i mel a l’interior, molt equilibrat en conjunt. De textura granulosa i cristal·lina, permet percebre en boca amb una intensitat elevada, unes notes dolces inicials, sal integrada posterior, amb un regust picant, mai ardent. Recorregut aromàtic balsàmic, de mel i flors, combinat amb la personalitat d’una maduració de 1 any. En conjunt equilibri entre personalitat i potència en la maduració, un gust pronunciat però sempre harmònic per a un formatge de gust personal i diferent.

-Gastronomia: Consumir-lo sol, sembla gairebé inexcusable. Per la seva textura i maduració, un vi dolç natural acompanyarà bé el conjunt en boca, encara que també hi poden ser recomanables els finos o les manzanillas, o una garnatxa dolça. Admet vàries combinacions per la seva complexitat gustativa i aromàtica, des de les melmelades dolces de fruits vermells, passant pel raïm blanc, avellana torrada, mostardes picants, orellons o dàtils, o peres. Pel grau d’humitat els pans amb més motllo acompanyaran millor, com un pa de motllo de panses o peres, o fins i tot un pa d’olives.

-A la cuina: com a formatge principal de un assortiment o del carro de formatges, acompanyat de jaleas o gelatines de fruits vermells, dolços, carbassa o moniato, o amb cabell d’àngel.

Temperatura de conservació estaria entre 4 i 6ºC
Temperatura de consum aconsellada, entre 17 i 20º

Llet pasteuritzada de cabra
Extracte Sec Total : 70 %
Greix sobre extracte sec : 55 %
Maduració mínima : 1 any
Maduració mitjana:
Caducitat : 5 anys

—————————

Podeu obtenir més informació, així com conèixer la font de la informació aqui present, visitant la pàgina web de Can Pujol.

A més, si voleu informació detallada sobre l’el·laboració, cata, gastronomia, cuina i conservació dels formatges de Can Pujol, podeu enviar-nos un e-mail i us ho farem arribar.