Cindi de Channes PhotographyLes gallines de Dutamà · Tres Horts, viuen en llibertat i accés a pastura fresca totes les hores del dia, des del primer fins l'últim día. Alguns, els que hagueu tingut gallines, o conegueu com funcionen, us preguntareu com ho fem per tenir pastura fresca tot l'any sense que les gallines facin malbé la terra. Amb una gran extensió de terreny? Llaurant i sembrant permanentment? Cap de les dues.

   

conexion_malla_gallinas

Seguim un patró de pastoreig rotatiu provinent de les pràctiques de l'agricultura regenerativa, que intenta imitar els sistemes naturals de desenvolupament animal en un estat salvatge. En el medi natural, els animals no estàn mai en un mateix lloc, degut a canvis climàtics, amenaces de depredadors, i altres motius, la qual cosa fa que un mateix grup d'individus no col·lapsi els espais on s'atura.

    Nosaltres, com que no tenim depredadors ni altres facotrs externs, utilitzem un sistema de pastoreig intensiu, utilitzant com a límit físic una malla electrificada, que evita que les gallines sobrepassin el límit marcat, i alhora que altres depredadors puguin acostar-s'hi. Aquesta parcel·la, es desplaça cada 3 dies aproximadament (amb els seus respectius galliners mòbils, que alberguen les gallines durant la nit), completant un cicle total d'un mes abans el grup de gallines no torna a la primera parcela, permetent així que les dejeccions siguin reaprofitades per la terra i els insectes, i que la pastura tingui una aportació de fertilitzant (gallinassa) i sempre tingui un bon estat de creixement.

Com s'alimenten?

   Hens 
Les nostres gallines reben el seu aliment de les restes vegetals de l'hort, i de la pastura, on hi ha una gran varietat d'herbes autòctones, i principalment Festuca 
(Festuca Arundinacea) i Trèbol Blanc (Trifolium Repens), on elles mateixes seleccionen quina varietat d'herbes, cucs, larbes i insectes volen ingerir. 

    Tot i això, només amb la pastura i les hortalisses, no podrien viure en condicions, ja que les gallines són animals omnívors i necessiten una varietat nutricional important al seu abast per tenir un bon estat de salut. Així doncs, la resta de la seva alimentació la reben del pinso ecològic per a gallines (a base de cereals i vitamines), el·laborat al Celler Cooperatiu Salelles, a Manresa.

    El fet de que tinguin una dieta tant variada i, sobretot, que tinguin a l'abast insectes i pastura fresca, dota els seus ous d'una major qualitat nutritiva (i un millor desenvolupament dels greixos) i gastronòmicament diferenciada, tan pel seu gust com per la seva consistència. Us animem a comprovar-ho vosaltres mateixos!

Quines gallines tenim?

   gallis
Tenim dos lots diferents de gallines. Per un cantó, disposem de gallines híbrides, de la varietat rossa i blanca. Per l'altre cantó, però, disposem d'un lot de gallines autòctones de la Península Ibèrica, dues races pures seleccionades per la seva capacitat productiva, la qualitat de la seva carn, i sobretot per la seva rusticitat i adaptavilitat als canvis climàtics i a les malalties: la gallina Pedresa (de procedència cantàbrica) i la gallina Blava (que prové d'Extremadura).

   A més a més, amb les nostres gallines també hi viu un petit grup d'oques, que ajuden a mantenir a ratlla l'herba que les gallines no poden consumir i, sobretot, les defensen dels possibles depredadors aeris (falcons, gavines,...) i petits depredadors terrestres, com rates o fures.

   Si voleu podeu venir a visitar-les i us ho explicarem millor! Només cal que contacteu amb nosaltres